Villa E-1027

Numele acestei case senzationale, localizata pe Coasta de Azur, suna, poate, precum un cod secret. Dar realitatea este alta – vila E-1027 a fost construita in 1929 de Eileen Gray, una dintre eroinele miscarii moderniste in arhitectura, pentru a fi folosita drept casa de vacanta pentru ea si iubitul ei de atunci, Jean Badovici, critic de arta & arhitect roman.

Aceasta casa a reprezentat o reala sursa de inspiratie pentru Le Corbusier, care a realizat opt picturi murale pe peretii vilei, cu mesaje sexuale explicite. Le Corbusier, obsedat de vila E-1027, era unul dintre invitatii permanenti, alaturi de alti mari artisti ai epocii, asta pana cand cuplul Gray-Badovici s-a destramat.

Desi a avut o istorie trista, avand in vedere ca a fost folosita in scopuri practice de soldatii germani, in cel de-al Doilea Razboi Mondial, pentru a ajunge o epava ce adapostea refugiati, pana la jumatatea anilor ’90, casa a fost recuperata si este acum deschisa vizitatorilor.

Din fericire, multe piese de mobilier imaginate de Eileen Gray s-au pastrat iar spiritul ei unic, revolutionar, avangardist transpare din absolut toate unghiurile.

Foto: Manuel Bougo & Tim Benton

Tschuss!

Nimeni n-a lăsat încă vreun comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

Poți să folosești și aceste coduri HTML dacă vrei: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

''Think before you speak. Read before you think.''
Fran Lebowitz

MĂ GĂSEȘTI PE