Profesoara de istorie

Pe o terasa cu un vag aer nouazecist, ascunsa undeva in mijlocul Cotrocenilor, patru femei stateau la o masa si beau vin. Mi-a atras atentia una dintre ele, cu un ten pergamentos, de fumatoare inraita, si cu un par blond-canepiu.

Fuma tigara de la tigara si, din cand in cand, sorbea din paharul de vin, cu o gratie desavarsita, de printesa dezmostenita si imbatranita inainte de vreme. Sa tot fi avut 55 de ani. Femeia purta o rochie alba, sifonata, periculos de scurta, din in, o pereche de sandale ale caror tocuri descriau un trecut zbuciumat, si o palarie enorma, tot alba, cu o floare aplicata.

Parea destul de absenta si isi privea interlocutoarele cu o superioritate deloc ostentativa, ci mai degraba fireasca. Isi schimba la fiecare cateva minute pozitia picioarelor si, in momentul in care tragea din tigara, fizionomia i se schimonosea drastic, ca si cum ar fi purtat o proteza dentara imprumutata.

Nu auzeam foarte bine despre ce vorbeau – aventuri meschine intr-un minister, o secretara care urcase rapid pe scara sociala, cu ajutorul unui director, programa scolara etc. ”Si, tu, Carmen, ce mai bei?”

”Eu cred ca am sa mai iau un pahar de vin”, aproape ca a suspinat femeia cu tenul pergamentos, despre care aflasem, deci, ca o chema Carmen si ca era profesoara de istorie. Pentru o vreme si-a facut de lucru cu o poseta ponosita, tot alba, in care cauta ceva, nu am aflat ce anume. Fata ei isi modifica neincetat expresia – cruzime, teama, neliniste, duiosie. M-am gandit la Bette Davis in What Ever Happened to Baby Jane? si i-am urmarit cu un si mai mare interes privirea magnetica, de pasare de prada obosita.

Dialogul escaladase periculos. Femeile trecusera deja la istoria de amor a unei prietene comune, combinata cu un barbat casatorit, pe care o desfiintau metodic, ca la carte. Carmen le asculta amuzata. Si-a refacut rujul, si-a aranjat palaria, si-a mai aprins o tigara si a decretat: ”fetelor, desi sunteti femei, nu ati invatat nimic. O femeie intotdeauna trebuie sa stie sa ia ce ii apartine.”

S-a ridicat de la masa si, intr-un echilibru precar, a plecat catre cabina de toaleta. I-am observat picioarele perfecte, tonice si incredibil de tinere. In urma ei s-a asternut o tacere adanca, dar plina de semnificatii. Mi-au trecut prin fata ochilor toti barbatii pe care ii cucerise pana atunci si care fusesera, cu siguranta, sedusi de forta ei teribila. Ah, si, probabil, din acelasi motiv, toti o parasisera.

Tschuss!

 

Nimeni n-a lăsat încă vreun comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

Poți să folosești și aceste coduri HTML dacă vrei: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

''Think before you speak. Read before you think.''
Fran Lebowitz

MĂ GĂSEȘTI PE