M-am trezit cu gandul la copilarie si, in timp ce imi faceam cafeaua, m-am imbatat cu imagini despre care credeam ca le uitasem. Dar care ma inspira, in continuare, cu o forta incredibila.

Mi-am adus aminte de bazinul de inot al Clubului Rapid, acolo unde mergeam cu bunicul meu dupa scoala, aproape in fiecare zi. M-am revazut pe mine, cu ochii rosii, inspirand mirosul de clor si razand in hohote. 

Mi-am adus aminte de matusa mea, Nanette, si de mainile ei lungi care miroseau a tigari, a parfum si a oja. Pentru mine, atunci, Nanette era un fel de vrajitoare buna care stia totul, despre orice. Inclusiv despre copilarie.

Mi-am adus aminte de tata si de dimineata ploioasa de aprilie in care aveam febra si am fost la teatru. Mi-a cumparat un baton de ciocolata si m-a luat de mana. Alaturi de el nimic nu mi se parea imposibil. 

Mi-am adus aminte de mama si de atingerile ei calde, solare. Tin minte ca purta, destul de des, o esarfa verde din matase care mirosea a L’Air du Temps. Esarfa copilariei mele.

Mi-am adus aminte de Redlow, unul dintre primii mei prieteni. Avea niste urechi care ma amuzau, mirosea a castane coapte, ii placea singuratatea si se distra cel mai bine facand exercitii complicate de matematica. Dupa revolutie, a plecat in Israel. 

Mi-am adus aminte de treptele pline de nisip pe care coboram la plaja, in Olimp. Si de mirosul acela proaspat, de vara. In diminetile de iulie, lumina era atat de puternica, chiar si atunci cand ploua, incat era imposibil sa te uiti de sus, de pe dig, la mare. Parea o oglinda imensa si fragila, cu reflexii stranii.

Mi-am adus aminte de zambetul cuminte al bunicii mele, Alexandra. Si de parul ei alb, ca din vata de zahar. Bucataria ei mirosea mereu a rom, a bunatate, a mere, a cardamon, a cafea si a copilarie.

Nimeni n-a lăsat încă vreun comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

Poți să folosești și aceste coduri HTML dacă vrei: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

''Think before you speak. Read before you think.''
Fran Lebowitz

MĂ GĂSEȘTI PE