Femeile din filmele mele

Sau poate ar fi mai indicat sa spun ”filmele din femeile mele”. En tout cas, mi s-a intamplat de foarte multe ori sa ma trezesc visand cu ochii deschisi la o imagine oarecare, dintr-un film care m-a marcat. Si mi-am dat seama ca, de cele mai multe ori, aparitiile feminine au jucat un rol major in tot acest scenariu.

Sigur ca jocul de-a estetica implica o latura intens subiectiva, altfel nici nu ar avea farmec. Dar din tot caruselul acesta de mii de tigarete fumate, de replici & profiluri, am extras 5 dintre cele mai penetrante aparitii, cel putin pentru mine. Cu alte cuvinte, 5 dintre cele mai rafinate si arogante garderobe din istoria cinema-ului modern.

Diana Rigg in Evil Under the Sun, portretizand-o pe excentrica, diabolica, seducatoarea Arlena Marshall. O aparitie ravasitoare, perfecta, totala, Rigg a imbracat in acest film cele mai sofisticate tinute de plaja, cele mai luxoase tinute de seara si a interpretat, ca nimeni alta, piesa lui Cole Porter, You’re The Top. Un regal!

Diana-Rigg-Evil-Under-the-Sun-diana-rigg-10064344-720-416

Tippi Hedren in The Birds – cred ca nu exagerez foarte tare daca spun ca personajul interpretat de Hedren, milionara Melanie Daniels, a sedus audienta si printr-o garderoba perfecta, imaginata de inegalabila Edith Head. In The Birds, Tippi Hedren defineste esenta burgheziei americane.

tippi_hedren_the_birds_1

Catherine Deneuve in Indochine – sau cum ar trebui sa arate mostenitoarea unui imperiu financiar! Pentru ca Eliane, personajul interpretat de Deneuve respira forta si rafinament prin toti porii. Oh, iar rochia neagra, cu spate gol, creata special pentru ea de Yves Saint Laurent, ma va urmari o viata intreaga!

catherine deneuve indochine

Simone Signoret in Les Diaboliques – profesoara Nicole Horner, cu ochelarii ei negri, imensi, cu rochiile ei structurate si cardiganele purtate pe umeri, puncteaza imperial imaginea seducatoarei, intr-un film noir cu o estetica impecabila! Vocea ei ragusita, miscarile lenese dar, in acelasi timp, abrupte, descriu profilul tulburator al uneia dintre cele mai mari actrite ale tuturor timpurilor.

diabolique-criterionPDVD_011

Maggie Cheung in In the Mood for Love – Mrs. Chan, implicata intr-una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste pe care le-a dat cinematografia, pluteste, efectiv, intr-o garderoba care a sucit mintile unui intreg mapamond. Cred ca este aproape imposibil sa nu te amorezezi de aparitiile ei transparente, vaporoase si sa nu-ti doresti, in mod automat, sa fredonezi Quizas, Quizas, Quizas!

in-the-mood-for-love-05-g

Tschuss!

 

 

 

 

 

Un singur comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

Poți să folosești și aceste coduri HTML dacă vrei: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

''Think before you speak. Read before you think.''
Fran Lebowitz

MĂ GĂSEȘTI PE