Diminetile unui artist digital

Intr-o dupa-amiaza caniculara de iulie, am stat de vorba cu Razvan Dumitru. Despre arta digitala, despre profilul consumatorului roman si, evident, despre personajul lui misterios, Spoof.

1. Inainte sa aflu de artistul Razvan Dumitru, am aflat de Spoof. Cine e Spoof? Un fel de alter ego?

Povestea lui Spoof a început acum multi ani. Incepusem meditatiile pentru arhitectura si invatam cum sa fac anturajul (vegetatie, ambient, oameni etc.), iar pe partea asta regulile nu sunt asa de stricte. In principiu, fiecare e liber sa isi exprime personalitatea prin felul in care alege sa schiţeze anturajul. Asa am dezvoltat primul personaj, un om stilizat care a primit primul nume, tot in facultate. Il chema GEN pentru ca totul era GEN. Apoi numele s-a schimbat in LOR, PASTIS, STIS. Pana la urma cineva i-a zis total anapoda Spoof si Spoof a ramas. Am reusit sa fac chiar o parte dintr-o animatie, parte in care puteai sa descoperi vag lumea acestui baiat. Imi lua foarte mult timp sa fac o animatie propriu-zisa, cap coada, asa ca am continuat cu schitele si desenele. Si cum imi urcam ilustraţiile cu Spoof pe un forum de arta digitala, am zis sa-i cer unei prietene, Miruna Dumitrescu, care cunostea acest personaj dinainte să fi devenit “cunoscut” si care l-a îndragit din prima, un text in ideea ca poate iese mai misto si cand mi l-a trimis mi-a plăcut asa mult ca pagina de Facebook s-a intamplat si s-a chemat Spoof.

Ne-a plăcut asa de mult ce-a iesit ca am hotarat sa mergem mai departe si sa conturam universul lui intr-o pagină de Facebook dedicata. Feedback-ul a fost mai mult decat pozitiv in conditiile in care pagina respectiva a fost creata fara niciun suport media, asa ca ne tinem de treaba in continuare.

https://www.facebook.com/spoofart

Ne place sa credem ca ceea ce il defineste pe Spoof este autenticitatea, iar ea se regaseste in tot ceea ce sta la baza acestui personaj, de la tehnica folosita pentru a-l desena, pana la elementele care il înconjoara si gandurile sale exprimate in scris. E un personaj care iese din tiparele lumii cotidiene, fara sa se separe de ea în vreun fel, oferindu-i pur si simplu o interpretare diferita, care provine intotdeauna dintr-un soi de nucleu profund uman şi sincer.

2. Cum crezi ca va evolua arta digitala prin comparatie cu pictura clasica?

E foarte greu de spus. Chiar daca principiile de baza sunt aceleasi ca in desenul si pictura traditionala, arta digitala e strans legata de tehnologie. Evolutia constanta a tehnologiei iti pune la dispozitie din ce in ce mai multe unelte care iti permit sa experimentezi si sa iti definesti, mai bine si mai clar, stilul.

3. Ce face, mai exact, un artist digital? Te intreb asta pentru ca foarte multi au impresia ca un artist digital e un fel de IT-ist mai sensibil.

Sunt, de fapt, domenii total diferite dar au un numitor comun – tehnologia – de aici poate si confuzia. Procesul de creatie artistica digitala implica lucrul pe calculator iar acest proces poate sa difere foarte mult de la artist la artist. In cazul meu, procesul de creatie porneste initial de la niste schite sumare pe care le fac pe hartii sau ciorne. Dupa ce sunt multumit de o anumita idee, compozitie sau pur si simplu ma incanta un detaliu, il preiau si il transform intr-o imagine finala cu ajutorul unei tablete grafice in programul Adobe Photoshop.

4. Cine te inspira mai tare – Harry Potter sau Superman?

Chiar daca nu imi sunt o sursa actuala de inspiratie, pot spune ca am fost un foarte mare fan al povestilor care au in centru aceste personaje. 🙂 Daca ar fi totusi sa aleg o sursa de inspiratie, as alege lumea creata de J.K. Rowling, pentru misterul si diversitatea ei. Cred cumva ca stilul acela obscur s-ar potrivi mai bine cu lumea si imaginatia lui Spoof.

5. De ce este important sa existe cat mai multe galerii de arta digitala? Noi ne-am cunoscut cu ocazia proiectului initiat de Samsung – Galeria de Arta SUHD.

Eu vad arta digitala ca pe un domeniu care este foarte putin explorat in Romania si un numar din ce in ce mai mare de galerii de arta digitala ar face publicul sa devina mai interesat si sa inceapa sa cunoasca si sa consume acest tip de arta.

A fost o surpriza foarte placuta faptul ca lucrarile mele au fost alese sa fie expuse alaturi de ale celorlalti finalisti in cadrul proiectului initiat de Samsung – Galeria de Arta SUHD. A fost o experienta interesanta, am cunoscut si am interactionat cu foarte multi oameni faini si nu pot decat sa ma bucur ca au inceput sa apara initiative de promovare a artistilor digitali in Romania si sper ca acest domeniu sa se dezvolte din ce in ce mai mult.

6. Care este profilul consumatorului de arta digitala in Romania?

Imi place sa cred ca oricine poate sa consume arta digitala in aceeasi masura in care o face cu arta traditionala. Pentru consumatorul de arta digitala, in schimb, un aspect important este calitatea imaginii. Cu cat calitatea este mai buna, cu atat aceasta poate fi perceputa mai bine, rezolutia si profunzimea culorilor avand si ele un rol foarte important in transmiterea mesajului.

7. Personajul tau, Spoof, se va indragosti vreodata?

Spoof pare un romantic incurabil, daca ne gandim la cum priveste el lucrurile in general, insa despre acel special someone n-am primit pană acum decat vagi indicii. Credem ca există cineva in viata lui, asta pentru ca uneori sentimentele lui par sa fie mai degraba indreptate spre cineva decat spre ceva. Intr-una dintre povesti, Spoof cauta o floare mai frumoasa ca oricare alta. Banuim ca n-o face pentru a-si imbogati colectia personala, iar intr-una dintre primele lui aventuri aflam ca in momentul in care “ea” s-a urcat in masina lui, problemele de peste zi au fost lssate in urma ca fumul care iese pe teava de esapament.

Tschuss!

 

 

 

 

 

 

 

Nimeni n-a lăsat încă vreun comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

Poți să folosești și aceste coduri HTML dacă vrei: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

''Think before you speak. Read before you think.''
Fran Lebowitz

MĂ GĂSEȘTI PE