Bonjour, Monsieur de Swardt!

Intr-o dimineata de sfarsit de mai intram in Aeroportul Henri Coanda cu inima stransa. Dupa ce am fumat trei tigari, amestecandu-ma printre calatorii grabiti, am tras aer in piept si am trecut prin usile automate, oprindu-ma, tamp, in fata unui panou care anunta plecarile.

Ultima oara cand mai facusem chestia asta, acum cinci ani, m-am intors de la poarta de imbarcare, refuzand sa ma urc in avionul pentru Paris. Am tras din nou aer in piept, am decis sa ucid panica, sa ignor fobia mea cumplita pentru zbor si sa il intalnesc pe Etienne de Swardt, proprietarul brand-ului Etat Libre d’Orange.

In momentul acela, habar nu aveam ca urma sa cunosc un personaj fascinant, un om sensibil, un veritabil creator de emotii, cu care am rezonat din prima secunda. Bonjour, Etienne! Permite-mi sa redau interviul fix asa!

Bonjour Maurice,

Inainte sa las frau liber nebuniilor extravagante despre mine si persoana mea, as vrea sa fac un mic preambul ca sa spun ca mi-a facut placere sa te intalnesc, dragul meu Maurice, „frère de la côte”, cum obisnuiau sa-si spuna piratii intre ei inainte de batalie. Ultima ta intrebare e foarte relevanta. Da, mi-e frica de multi monstri: claustrofobia, mondenii, conceptul de pierdere, atacurile incontrolabile de panica atunci cand sunt departe de casa, costul “renuntarii”, adica “greutatea corpului” atunci cand ramai in viata dupa iubirea adevarata, Alien, filmul din 1979, vizionat cand eram prea mic si prea fragil, Jaws (al lui Spielberg), dar doar cand inot dupa-amiaza tarziu in laguna din Noua Caledonie, infidelitatea imaginata din partea celui pe care-l iubesc, moartea luminii, virusii, copiii mei, tineri adulti, dand piept cu Europa secolului 21, bantuita de terorism si obscurantism, pierderea parului, pierderea in spatiu…

  1. Inainte, ai lucrat pentru grupul LVMH si ai declarat ca erai nemultumit de sistem, de industrie. De ce?

“Sunt defect…din fericire” dar am fost bine educat de catre uriasul corporatist din industria luxului in arta arogantei vanitoase si mondene. Mi-a creat o baza buna de superficialitate si spirit belicos impotriva lanturilor alimentare, dar acum chiar imbina afacerile cu placerea! Sfarsitul e tragic, pe aripile vantului Miss Scarlet, asa ca, intre timp, sa ne simtim bine si sa fugim de corporatiile multinationale muribunde.

  1. A fost un fel de usurare sa-ti creezi propriul brand? Care e povestea din spatele Etat Libre d’Orange?

Practic cea mai avansata forma de impostura in arta parfumului. Oscilez intre sinceritate totala si marketing abject, dar am o singura dogma: calitatea parfumului. Restul sunt doar nonsensurile mele proprii si fanteziile mele malefice. Industria parfumului e o mascarada. Suntem cu totii atat de stangaci in fata emotiilor olfactive, avem un vocabular inadecvat, suntem lipsiti de perceptii obiective asa ca arta parfumului devine un taram al constrangerilor si al rationalizarilor post-factum, tinand consumatorii captivi cu ajutorul amabalajelor baroce si celebritatilor iconice ale Hollywood-ului. Vanitatea, preferata mea.Tradare fara limite de decenii intregi, asa arata industria noastră, asa ca la Etat Libre d’Orange plutim pe valul de constrangeri parfumate cu o singura convingere absoluta: calitatea ingredientelor. Restul poate fi anecdotic sau crucial, cui ii pasa, atata timp cat alegem calea nebatuta si ne simtim vii, dedicati existentialismului si poeziei. Sfarsitul e tragic, asa ca grabiti-va si bucurati-va de pilula albastra si de ELO pe piele.

3. Numele parfumurilor voastre sunt extrem de sexy (dupa parerea mea) si neconventionale – “Sfarsitul Lumii” sau “Craciun pe Balcon”. Cum le alegeti?

Sunt pe pilula albastra. 🙂 Literatura si cuvintele sunt niste scuturi protectoare fantastice impotriva vacuumului, care ma ajuta sa ma reconectez cu mostenirea familiei materne (mama si bunica au fost profesoare de literature franceza si latina).

4. Ce e sexy acum, in 2017?

Fantasma de a fi infidel, sa incepi incet, cu gesturi romantice, delicate si senzuale ca apoi sa cotropesti cu nevoi pornografice, ceva de genul “doar un sarut ca sa ma lasi sa intru, RENTRE”. Confundarea modalitatilor si a salivei. “Hot de Saliva” , un nume alternativ bun pentru “Secretii Magnifice”, nu?

  1. Care sunt atributele principale ale parfumurilor voastre?

Pielea care domina florile, florile care domina pielea, simtul atingerii si frisonul obliga, domnule Maurice. Toate parfumurile mele sunt niste ciudatenii si promoveaza o singura filozofie, adica: “indragostitii mor ultimii/O, sparge-mi-s-ar trunchiul! în mare sa dispar!”[1]

  1. Daca ar fi sa alegi un parfum din colectia voastra care sa descrie Parisul, care ar fi acela?

Dupa-amiaza unui Faun, pentru Nijinski in 1912, si narcisismul lui sublim si absolut, blestemul frumusetii in toate formele de arta si estetica. Nimic nu e pentru totdeauna, Vaslav, asa ca arunca-te si sedu, timpul zboara.

  1. E dificil sa creezi un brand azi?

Puterea de a rezista e piatra de temelie a oricarui brand pentru ca e atat de usor sa zbori pe aripile vantului ca lacrimile in vant in Blade Runner. Suntem cu totii arme de atac in flacari in fata portii Orion. Poezia, de la Keats la Bradburry la Prevert. Am iubit un vis, Domnule Mallarmé ?

  1. Care sunt planurile tale de viitor?

Sa aleg sabotajul sau sa ascult vocea sirenelor care ma ademenesc cu cantecul banilor? Amandoua sunt alegeri perdante. Dar, la urma urmei, ce iubesc cel mai mult sunt norii ridicandu-se in Valea Loarei, sa zbor cu Pegase-ul meu (un planor frantuzesc din anii 80) intr-un tablou de René Magritte. Asa ca nu am nevoie de prea mult ca sa zambesc cand ma pot bucura de cele pamantesti zburand.

  1. Stiu ca e o intrebare cliseica, dar ce te inspira?

Desenele cinice ale lui Gary Larson. Privesc viata cu foarte mult cinism. Mi s-a predat cinismul si istoria artei timp de 5 ani de catre cel mai bun Diogene, prietenul meu, Jacques Damase, care a fost una dintre legendele vii din a doua jumatate a secolului 20, prieten cu Aragon, Cocteau, Roger Vivier, Pompidou, Sonia Delaunay. A murit acum 3 ani, dar m-a invatat acea minima curiozitate si deziluzie pozitiva, sentimentul minim de siguranta care te ajuta sa te protejezi de propriii demoni. Mi-a spus ca, in ziua in care a murit, Sonia Delaunay s-a trezit devreme dimineata si i-a spus cameristei ei: „Grabiti-va, doamna, am multe lucruri de facut azi!” si a murit in urmatoarea ora. Asa ca aleg o perspectiva minimalista asupra lucrurilor, nu mai sunt un baiat-minune, alergand prometeic dupa succes, putere si glorie pentru ca stiu ca in fiecare zi „un rege domneste si apoi moare.”

  1. Ti-e frica de ceva?

Raspunsul in preambul.

[1]only lovers left alive/que ma quilleéclate, que j’aille  à la mer (e)”.

Tschuss!

Parfumurile Etat Libre d’Orange sunt disponibile prin Obsentum, parfumeria de nisa din zona de duty-free a Aeroportului Henri Coanda.

 

3 Comentarii
  1. Am invatat din acest articol cat din vre o 2 , 3 carti! Dc te as fi citit acum 10 ani eram si mai altfel! Iti multumesc pt ca esti, Maurice!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

Poți să folosești și aceste coduri HTML dacă vrei: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

''Think before you speak. Read before you think.''
Fran Lebowitz

MĂ GĂSEȘTI PE